Október utolsó napján újra eljön Halloween éjszakája. Immár jó néhány éve Magyarországon is egyre elterjedtebb ez az Amerikában oly népszerű ünnep. 10-15 évvel ezelőtt csak a filmekben láttuk, ahogy a gyerekek jelmezbe bújva, “Trick or treat!,” szabad fordításban “csokit vagy csínyt!” felkiáltással gyűjtik a szomszédok körében az édességet. Az elmúlt években nálunk is egyre több helyen lehet ezzel találkozni, a gyerekek imádják, a szülök pedig már készülnek rá. Ami viszont biztosan a legjobb, az az ünnephez kapcsolódó ételek. Hagyományosan ilyenkor készülnek a legkülönbféle sütőtökös levesek, főételek desszertek, szinte mindennek van sütőtökös alternatívája. Figyeljünk rá, hogy a faragni való tökök a legtöbb esetben nem ehetők, azok kimondottan a “szobrászok” kezébe valók.
2 egyszerűen elkészíthető és finom recept:
Tökmagos sütőtökkrémleves
hozzávalók:
A hagymát finomra vágjuk, a sütőtököt kb. 2 cm-es kockákra daraboljuk, a meghámozott sárgarépát felkarikázzuk. A fazékban felforrósított olajon az előkészített zöldségeket 2 percig pároljuk, majd megszórjuk a paprikával. Felöntjük a narancslével, valamint az alaplével, felforraljuk, és kis lángon főzzük 20 percig. Közben a tökmagot szárazon felforrósított serpenyőben megpirítjuk, majd megszórjuk sóval és a porcukorral, majd világosbarnára karamellizáljuk. Fakanállal átforgatjuk, hozzákeverjük a vajat, és eloszlatjuk egy tányéron. Végül megszórjuk sóval és paprikával. A levest botmixerrel összeturmixoljuk a fazékban, majd megsózzuk, megborsozzuk, és adagonként tálkákba merjük. A karamellizált tökmaggal megszórva, a tökmagolajjal lecsepegtetve kínáljuk.
Brokkolis töltött sütőtök
hozzávalók:
A tököt megmossuk, hosszában félbe vágjuk, a magos rostos belsejét eltávolítjuk. A tök húsát kikaparjuk (kb. 1 cm vastag réteget hagyjunk a héjban), és apróra vágjuk. A tökfeleket meglocsoljuk1-1 tk olajjal, megsózzuk, majd 200 fokos sütőben kb. 60 percig sütjük.
A vörös- és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A bacont felaprítjuk, a rizst leöblítjük. A brokkolit megmossuk, kis rózsákra bontjuk.
Felforrósítjuk a maradék olajat, megpirítjuk rajta a bacont. Hozzáadjuk a hagymákat, a végén megfonnyasztjuk. Beleforgatjuk a tökhúst, a brokkolit és a rizst. Az egészet néhány percig pirítjuk, majd felöntjük 200 ml vízzel. Sózzuk és borsozzuk, majd lefedve, kis lángon, néhányszor átkeverve 18 percig főzzük.
Sózzuk, borsozzuk meg, töltsük az elősütött tökökbe. Szórjuk meg a reszelt sajttal, majd süssük 200 fokon kb. 30 percig.