Október utolsó napján újra eljön Halloween éjszakája. Immár jó néhány éve Magyarországon is egyre elterjedtebb ez az Amerikában oly népszerű ünnep. 10-15 évvel ezelőtt csak a filmekben láttuk, ahogy a gyerekek jelmezbe bújva, “Trick or treat!,” szabad fordításban “csokit vagy csínyt!” felkiáltással gyűjtik a szomszédok körében az édességet. Az elmúlt években nálunk is egyre több helyen lehet ezzel találkozni, a gyerekek imádják, a szülök pedig már készülnek rá. Ami viszont biztosan a legjobb, az az ünnephez kapcsolódó ételek. Hagyományosan ilyenkor készülnek a legkülönbféle sütőtökös levesek, főételek desszertek, szinte mindennek van sütőtökös alternatívája. Figyeljünk rá, hogy a faragni való tökök a legtöbb esetben nem ehetők, azok kimondottan a “szobrászok” kezébe valók.
2 egyszerűen elkészíthető és finom recept:
Tökmagos sütőtökkrémleves
- 2 fej hagyma
- 60dkg sütőtök
- 20dkg sárgarépa
- 2ek olaj
- 3dl narancslé
- 7dl zöldségleves-alaplé
- 3ek tökmag
- 2ek porcukor
- 0.5tk vaj
- 2ek tökmagolaj
- ízlés szerint só, bors, fűszerpaprika
A hagymát finomra vágjuk, a sütőtököt kb. 2 cm-es kockákra daraboljuk, a meghámozott sárgarépát felkarikázzuk. A fazékban felforrósított olajon az előkészített zöldségeket 2 percig pároljuk, majd megszórjuk a paprikával. Felöntjük a narancslével, valamint az alaplével, felforraljuk, és kis lángon főzzük 20 percig. Közben a tökmagot szárazon felforrósított serpenyőben megpirítjuk, majd megszórjuk sóval és a porcukorral, majd világosbarnára karamellizáljuk. Fakanállal átforgatjuk, hozzákeverjük a vajat, és eloszlatjuk egy tányéron. Végül megszórjuk sóval és paprikával. A levest botmixerrel összeturmixoljuk a fazékban, majd megsózzuk, megborsozzuk, és adagonként tálkákba merjük. A karamellizált tökmaggal megszórva, a tökmagolajjal lecsepegtetve kínáljuk.
Brokkolis töltött sütőtök
- 1 db kisebb sütőtök
- 4 tk olíva vagy tökmagolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg bacon
- 10 dkg jázmin rizs
- 1 fej brokkoli
- 2 db paradicsom
- 10 dkg reszelt sajt
- só, bors
A hagymát finomra vágjuk, a sütőtököt kb. 2 cm-es kockákra daraboljuk, a meghámozott sárgarépát felkarikázzuk. A fazékban felforrósított olajon az előkészített zöldségeket 2 percig pároljuk, majd megszórjuk a paprikával. Felöntjük a narancslével, valamint az alaplével, felforraljuk, és kis lángon főzzük 20 percig. Közben a tökmagot szárazon felforrósított serpenyőben megpirítjuk, majd megszórjuk sóval és a porcukorral, majd világosbarnára karamellizáljuk. Fakanállal átforgatjuk, hozzákeverjük a vajat, és eloszlatjuk egy tányéron. Végül megszórjuk sóval és paprikával. A levest botmixerrel összeturmixoljuk a fazékban, majd megsózzuk, megborsozzuk, és adagonként tálkákba merjük. A karamellizált tökmaggal megszórva, a tökmagolajjal lecsepegtetve kínáljuk.