Halloween sütőtök

Halloween, 2 tökéletes recept sütőtökkel

Október utolsó napján újra eljön Halloween éjszakája. Immár jó néhány éve Magyarországon is egyre elterjedtebb ez az Amerikában oly népszerű ünnep. 10-15 évvel ezelőtt csak a filmekben láttuk, ahogy a gyerekek jelmezbe bújva, “Trick or treat!,” szabad fordításban “csokit vagy csínyt!” felkiáltással gyűjtik a szomszédok körében az édességet. Az elmúlt években nálunk is egyre több helyen lehet ezzel találkozni, a gyerekek imádják, a szülök pedig már készülnek rá. Ami viszont biztosan a legjobb, az az ünnephez kapcsolódó ételek. Hagyományosan ilyenkor készülnek a legkülönbféle sütőtökös levesek, főételek desszertek, szinte mindennek van sütőtökös alternatívája. Figyeljünk rá, hogy a faragni való tökök a legtöbb esetben nem ehetők, azok kimondottan a “szobrászok” kezébe valók.

 

2 egyszerűen elkészíthető és finom recept:

Tökmagos sütőtökkrémleves

hozzávalók: 
  • 2 fej hagyma
  • 60dkg sütőtök
  • 20dkg sárgarépa
  • 2ek olaj
  • 3dl narancslé
  • 7dl zöldségleves-alaplé
  • 3ek tökmag
  • 2ek porcukor
  • 0.5tk vaj
  • 2ek tökmagolaj
  • ízlés szerint só, bors, fűszerpaprika
Sütőtök krémleves

A hagymát finomra vágjuk, a sütőtököt kb. 2 cm-es kockákra daraboljuk, a meghámozott sárgarépát felkarikázzuk. A fazékban felforrósított olajon az előkészített zöldségeket 2 percig pároljuk, majd megszórjuk a paprikával. Felöntjük a narancslével, valamint az alaplével, felforraljuk, és kis lángon főzzük 20 percig. Közben a tökmagot szárazon felforrósított serpenyőben megpirítjuk, majd megszórjuk sóval és a porcukorral, majd világosbarnára karamellizáljuk. Fakanállal átforgatjuk, hozzákeverjük a vajat, és eloszlatjuk egy tányéron. Végül megszórjuk sóval és paprikával. A levest botmixerrel összeturmixoljuk a fazékban, majd megsózzuk, megborsozzuk, és adagonként tálkákba merjük. A karamellizált tökmaggal megszórva, a tökmagolajjal lecsepegtetve kínáljuk.

Brokkolis töltött sütőtök

hozzávalók:
  • 1 db kisebb sütőtök
  • 4 tk olíva vagy tökmagolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg bacon
  • 10 dkg jázmin rizs
  • 1 fej brokkoli
  • 2 db paradicsom
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só, bors
Töltött sütőtök

A hagymát finomra vágjuk, a sütőtököt kb. 2 cm-es kockákra daraboljuk, a meghámozott sárgarépát felkarikázzuk. A fazékban felforrósított olajon az előkészített zöldségeket 2 percig pároljuk, majd megszórjuk a paprikával. Felöntjük a narancslével, valamint az alaplével, felforraljuk, és kis lángon főzzük 20 percig. Közben a tökmagot szárazon felforrósított serpenyőben megpirítjuk, majd megszórjuk sóval és a porcukorral, majd világosbarnára karamellizáljuk. Fakanállal átforgatjuk, hozzákeverjük a vajat, és eloszlatjuk egy tányéron. Végül megszórjuk sóval és paprikával. A levest botmixerrel összeturmixoljuk a fazékban, majd megsózzuk, megborsozzuk, és adagonként tálkákba merjük. A karamellizált tökmaggal megszórva, a tökmagolajjal lecsepegtetve kínáljuk.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. További információk